divendres, 6 d’agost del 2010

ELS 200 MILLORS DISCOS DEL SEGLE XX


Ja fa uns anyets la revista de música Rockdelux va publicar el seu especial nº 200 i ho va aprofitar per crear una llista del que ells creien que eren els 200 millors discos del segle passat. Pels que hem seguit aquest revista al llarg dels anys sabem que tenen molta tirada a fer llistes i com a exemple cada any a primers d'anys fan un repàs de l'any tancat amb tot de llistes sobre els millors discos, concerts, sales de concerts i un llarg etcetera.
El tema de les llistes es sempre un tema força polèmic, es impossible que la llista que fa algú altre coincideixi amb la nostra i fins hi tot la llista que podem fer avui, al cap d'un temps segur que ja no la faríem igual. Per mi en general el tema de les llistes m'ha ajudat a conèixer grups (o pelis, llibres, còmics...) que d'alttre manera no hauria conegut, o bé m'ha activat les ganes per (re)descobrir material que tenia mig conegut o aparcat.
En el cas d'aquest especial del Rocdelux puc dir que l'he consultat centenars de vegades, es com una (petita) enciclopèdia de la música que hi torno sovint. 
S'ha de dir a més que estèticament es fantàstic i només per la portada ja val la pena tenir-lo i admirar-lo. 
He pensat d'anar mostrant la llista des del nº 200 fins al nº1 (si mireu la portada es fàcil saber quin és el nº1 per aquesta gent) al llarg de les setmanes i segur que si us interessa la música en més d'un moment us fotareu les mans al cap al veure que un dels vostres grups preferits ni surt a la llista o està relegat a les últimes posicions o bé us confirmarà el vostre bon gust. L'important em sembla a mi es provocar que el qui segueixi la llista li vingui ganes d'escoltar aquell grup.

Bé anem doncs pels grups que estan en el nº200 i tirant endarrera...

nº200 MASSIVE ATACK - "BLUE LINES" (1991)
Un dels primers grups que em va fer conèixer el que jo entenia per música elctrònica. El que més m'ha agradat sempre és l'ambientació com cinematogràfica. Escoltar-ho amb els ulls tancats i deixar-se portar.



nº199 THE JAM - "ALL MOD CONS" (1978)
El punk dels 70 amb el Paul Weller al davant, punk amb consciència social i ràbia canalitzada. Un dels grans grups britànics de la dècada dels 70.


nº198 THE FALL - "THE NATION'S SAVING GRACE"(1985)


nº197 VARIS - "RETRO TECHNO/DETROIT DEFINITVE" (1991)
Els origens del que es va anomenar So Detroit en l'àmbit de la música electrònica. Música techno a càrrec d'entre altres Derrick May, Juan Atkins i Kevin Saunderson.


nº196 VIOLENT FEMMES . "VIOLENT FEMMES" (1982)
Música alternativa nordamericana amb so acústic. Un banda clàssica de l'anomenat so independent.


nº195 VARIS "RAI REBELS" (1988)
Música rai d'origen argelí que anava en contra de l'integrisme islàmic i que van formar diferents grups o cantants, potser el més conegut, almenys per mi, és en Khaled. Alguns del seus cantants foren assassinats pel fanatisme islamista.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada